loading
انواع فن کویل

فن کویل دستگاهی متشکل از فن و کویل (مبدل حرارتی) است که جهت سرمایش، گرمایش و تهویه مطبوع در ساختمان‌های مسکونی، اداری، تجاری، بیمارستان‌ها، کارخانجات و… مورد استفاده قرارمی‌گیرد. بی صدا بودن دستگاه سرمایش و گرمایش یکی از چالش‌های مهم می‌باشد که به طراحی و شیوه نصب آن بستگی دارد.

فن کویل‌ها به تنهایی قادر به ایجاد سرمایش و گرمایش محیط نیستند به طوری که در فصل گرما آب سرد توسط و در فصل سرما آب گرم توسط دیگ (بویلر) یا پکیج در موتورخانه تامین می‌شود. آب سرد یا گرم تولید شده توسط پمپ‌ها به فن کویل‌ها هدایت می‌شوند. ازسوی دیگر هوای اتاق از طریق فن به داخل فنکویل کشیده شده و بعد از فیلتر شدن با عبور از روی کویل، تغییر دما پیدا می‌کند و در نهایت جریان هوای مطبوع درون اتاق دمیده می‌شود. هنگامی که فن کویل هوا را خنک می‌کند، دور فن متناسب با دمای محیط تغییر می‌کند. آب کندانس‌ شده ، وارد سینی زیر آن می‌شود و از آنجا توسط لوله درین آب باید تخلیه گردد.

کنترل فن کویل توسط یک کلید دستی (خاموش/روشن) و یا یک ترموستات انجام می‌شود تا دمای محیط را تنظیم کند. ترموستات به فن یا شیر کنترل، فرمان می ‌دهد که با تغییر دور فن یا تغییر میزان دبی آب ورودی به کویل‌ها، می‌توان به دمای مطلوب در هر فضا دست یافت.

انواع فن کویل از لحاظ ظاهری و نوع قرارگیری در محل نصب

  • فن کویل سقفی

  • فن کویل کانالی

  • فن کویل دیواری

  • فن کویل زمینی

  • فن کویل کاستی

فن کویل سقفی

فن کویل سقفی نوعی فن کویل است که در سقف ساختمان نصب می‌شود. از این نوع فن کویل جهت سرمایش و گرمایش محیط‌های مختلف اداری، تجاری، مسکونی، بیمارستان‌ها، هتل‌ها و… استفاده می‌شود. این فن کویل در دو مدل کابین‌دار و بدون کابین طراحی و ساخته می‌شود. جنس بدنه این نوع فن‌کویل‌ها بسیارمهم است و معمولا از گالوانیزه ضد زنگ استفاده می‌شود. دریچه خروجی هوا نیز زیر دستگاه یا روبه روی آن قراردارد. این فن کویل‌ها با توجه به ظرفیتشان تعداد فن و موتورمتفاوتی دارند. فن‌ کویل‌های سقفی به صورت دولوله و چهارلوله می‌باشند.

فن کویل‌های سقفی از لحاظ شکل و ساختار

  • فن کویل سقفی توکار

 

درون سقف کاذب قرار می‌گیرد و فقط دریچه ورودی و خروجی هوا نمایان است. نصب این نوع فن کویل بسیار ساده است. در زیر فن کویل دریچه بازدید جهت دسترسی، تعمیر و نگهداری تعبیه می‌شود. این نوع فن کویل نسبت به سایر فن کوئل‌ها قیمت مناسب‌تری دارد. قبل از خرید فن کویل سقفی توکار باید چپ یا راست بودن و جهت مکش هوا (از زیر یا پشت) دستگاه مشخص شود.

  • فن کویل سقفی روکار

فن کویل سقفی روکار، برخلاف توکار نیازی به سقف کاذب ندارد و روی سقف نصب می‌شود و دستگاه به طورکامل قابل مشاهده می‌باشد. هم‌چنین امکان دسترسی به فن‌کویل سقفی روکار نسبت به توکار راحت‌ است، که موجب می‌شود تعمیرات و اقدامات لازم روی آن نیازمند صرف وقت کم‌تری ‌باشد. از این نوع فن کویل زمانی استفاده می‌شود که فضای نصب در سقف کاذب ساختمان تعبیه نشده باشد.

یکی از معایب فن کویل سقفی روکار، اشغال فضای محیط است و نسبت به سایر فن‌کویل‌ها کاربرد کم‌تری دارد. این نوع فن کویل از لحاظ ظاهری شبیه به فن کویل زمینی است با این تفاوت که جهت کویل و سینی زیرآن نسبت به فن کویل زمینی تغییر می‌کند.

فن کویل کانالی (داکت فن کویل)

 

 از جمله فن کویل‌های سقفی توکار شناخته می‌شود که معمولا در سقف کاذب نصب می‌شوند و برای هدایت هوای ورودی یا خروجی به فن کویل، کانال کشی انجام شده و در نقاط مختلف کانال‌ دریچه هوا تعبیه می‌شود. جنس بدنه این فنکویل‌ها معمولا گالوانیزه ضدزنگ می‌باشد.

قبل از خرید فن کویل، باید چپ یا راست بودن محل اتصال لوله‌ها به فن کویل مشخص شود. این نوع فن کویل ظرفیت هوادهی بیش‌تری دارد و دارای فشار استاتیکی بالایی است. فن کویل کانالی به دلیل صدای بالا و حجم هوای زیاد معمولا در راهرو ساختمان‌های تجاری، لابی‌ها و مکان‌هایی با ارتفاع سقف زیاد استفاده می‌شود. تامین ظرفیت هوادهی، فشاراستاتیکی بالا و هم‌چنین امکان استفاده از هوای تازه از مزایای این فن کویل است. این نوع فن کویل فضای مفید اتاق را اشغال نمی‌کنند و فقط دریچه ورود و خروج هوا دیده می‌شود. داکت فن کویل در دو نوع افقی و عمودی موجود می‌باشد.

فن کویل دیواری

این نوع فن کویل، کابینی شبیه به اسپلیت دارد که می‌تواند به صورت افقی روی دیوار نزدیک به سقف نصب شود. نصب و سرویس این نوع فن کویل به آسانی انجام می‌شود. باتوجه به اینکه این فنکویل در معرض دید می‌باشد، زیبایی و ابعاد آن از اهمیت خاصی برخوردار است. جهت تخلیه آب درین در این فن کویل‌ها از پمپ درین استفاده می‌شود.

فن کویل زمینی

این مدل فن کویل، عمودی روی زمین و به صورت روکار نصب می‌شود. دریچه خروجی فن کویل‌های زمینی به صورت مورب‌زن (شیب‌دار)، روبه رو زن و بالا زن طراحی می‌شود، که مکش هوا از روبه رو یا پشت و دهش هوا از قسمت بالایی است. فنکویل زمینی فضای بیش‌تری از محیط را اشغال می‌کند که باعث ایجاد محدودیت در دکوراسیون محیط می‌شود.

فن کویل کاستی

فن کویل کاستی از دو بخش یونیت داخلی و قاب دکوراتیو تشکیل می‌شود که یونیت داخلی آن، داخل سقف کاذب و قاب دکوراتیو برروی سقف کاذب قرارمی‌گیرد. این نوع فن کویل به طور معمول برای فضاهای اداری-تجاری استفاده می‌شود. جایی که برای پوشاندن سقف، از تایل سقفی استفاده می‌شود.

از جمله مزایای این نوع فن کویل‌ها، توزیع خوب هوا در جهت‌های مختلف و از معایب آن دارا بودن پنل پلاستیکی می‌باشد که ممکن است در حین حمل و نصب آسیب ببیند و به مرور زمان تغییر رنگ دهد. در این نوع فن کویل‌ها برای تخلیه آب کندانس از پمپ استفاده می‌گردد.

انواع فن کویل کاستی

  • کاستی چهار طرفه

از نظر ظاهری، یک دستگاه چهارگوش با چهاردمپر (اسلات) در چهار طرف خود است که کار آن‌ها پرتاب باد می‌باشد. در واقع از چهار طرف پرتاب باد و از وسط مکش انجام می‌شود. به همین دلیل، این مدل فن کویل معمولا باید وسط سقف قرار بگیرد. ازاین بابت ممکن است خیلی مورد استقبال ساختمان‌های مسکونی قرار نگیرد زیرا، معمولا وسط سقف محل قرارگیری لوستر می‌باشد. هم‌چنین حداقل 40 سانتی‌متر سقف کاذب برای قرارگیری بخش توکار فن کویل نیاز است.

زاویه پره (اسلات) از چهار طرف، 15 تا 80 درجه تغییر می‌کند و هوا را به خوبی به گردش درمی‌آورد. ولی پرتاب باد آن از کانالی کمتر و مابین 3.5 تا 4 متر است. مجهزبه پمپ درین برای خارج کردن آب کندانس می‌باشد و کنترل دما از طریق ریموت کنترل یا ترموستات انجام می‌شود.

  • کاستی یک طرفه

این فن کویل ساختاری شبیه فن کویل کاستی چهارطرفه دارد در حالی که فقط یک اسلات برای خروجی هوا دارد و جریان هوا در آن از یک طرف خارج می‌شود.

 

a0